Blog Kampanii

3 edycja akcji edukacyjnej Zboże smakuje i inspiruje zakończona. Co wiemy o przetworach zbożowych?

05.04.2018

Z początkiem kwietnia zakończyła się 3 edycja popularnej akcji informacyjno-promocyjnej „Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie III”. Jej celem była szeroko pojęta edukacja na temat zdrowego trybu życia, a przede wszystkim roli jaką pełnią przetwory zbożowe w odpowiednio skomponowanym jadłospisie. W ramach kampanii prowadzone były liczne działania zarówno w mediach tradycyjnych, jak też w Social Media
i blogosferze. Przeprowadzone zostało również badanie sprawdzające wiedzę mam na temat prawidłowej diety oraz znaczenia produktów powstałych ze zbóż.

Więcej

Makarony – wartościowa baza wiosennego menu

16.03.2018

Wiosną chcemy poczuć się lekko. Stajemy się bardziej aktywni i więcej czasu spędzamy na dworze, zakładając coraz mniej warstw ciepłych ubrań. Także nasze menu zwykle zmieniamy na lżejsze. Doskonałą bazą do jego skomponowania są makarony. Ich liczne kształty i rodzaje inspirują do przygotowania wiosennych sałatek, delikatnych dań głównych czy zup. Z łatwością połączymy makaron z ulubionymi dodatkami: świeżymi warzywami i owocami, mięsem, rybą, owocami morza czy egzotycznymi przyprawami. Ekspert podkreśla też, że oprócz tysiąca inspiracji do przygotowania smacznych posiłków, makarony stanowią źródło cennych składników mineralnych, witamin z grupy B oraz wartościowej energii, której czasami brakuje nam w okresie wiosennego przesilenia.

Więcej

Ekspert obala mity na temat pieczywa

14.02.2018

Pieczywo to jeden z najpopularniejszych składników w codziennym jadłospisie Polaków. 70% konsumentów deklaruje, iż codziennie lub prawie codziennie kupuje produkty z tej kategorii.[1] Jednak jej spożycie spada, co spowodowane jest przede wszystkim pojawiającymi się wokół pieczywa mitami. Tymczasem, jak podkreśla ekspert, jest to wartościowy składnik diety – źródło niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu energii, błonnika oraz witamin i składników mineralnych, z  którego zdecydowanie nie powinniśmy rezygnować.

Więcej

Kasze – wartościowy składnik codziennej diety

12.01.2018

Świąteczne biesiadowanie za nami, a przed nami czas wprowadzania w życie postanowień noworocznych, które wiążą się również z chęcią zadbania o swoje zdrowie i sylwetkę. Aby ułatwić realizację tych zamierzeń, warto do codziennego menu wprowadzić kasze i wykorzystać ich różne rodzaje. Kasze nie tylko urozmaicą i wzbogacą nasz jadłospis o różne smaki, ale także – jak podkreśla ekspert – dostarczą porcji wartościowych składników odżywczych: witamin i minerałów oraz cennego błonnika, który dając uczucie sytości ułatwi nam przestrzegani zasad prawidłowego żywienia.

Więcej

Mąka na święta – jak wybrać właściwą? Postaw na różnorodność!

08.12.2017

Już wkrótce zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a my siądziemy przy wigilijnym stole i rozpoczniemy  wspólne świętowanie z najbliższymi. Zanim to jednak nastąpi, przed nami czas przeznaczony na przygotowanie licznych i urozmaiconych potraw. Na szczycie listy zakupów zapewne pojawi się mąka – królowa świąt, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni wybór gwarantuje kulinarny sukces. Warto więc wiedzieć czym kierować się przy zakupie tego ważnego składnika. Ekspert radzi, aby na świątecznym stole pojawiły się dania z różnych rodzajów mąki – dzięki temu urozmaicimy menu, zaskoczymy gości i dostarczymy do organizmu wiele składników odżywczych, pochodzących z różnych rodzajów zbóż. 

Więcej

3 powody, by jeść płatki zbożowe. Ekspert wyjaśnia, dlaczego są wartościowym składnikiem codziennej diety.

15.11.2017

Produkty powstałe ze zbóż, w tym pełnoziarniste płatki, to ważny element prawidłowego sposobu odżywiania. Obok warzyw i owoców przetwory zbożowe powinny stanowić składnik większości naszych posiłków. Jak wyjaśnia ekspert – płatki zbożowe to źródło cennej energii, bez której nasze ciało i mózg nie mogą sprawnie działać, błonnika, pomagającego w utrzymaniu prawidłowej wagi oraz wielu wartościowych składników odżywczych – witamin i składników mineralnych. 

Więcej

25 października – Światowy Dzień Makaronu. Dlaczego warto jeść makaron?

24.10.2017

Już jutro Światowy Dzień Makaronu – znanego i lubianego na całym świecie. Jedzą go dzieci i dorośli, kobiety i mężczyźni. Podawany jest w zaciszu domowej kuchni i w eleganckich restauracjach. Lubimy go za szybkość i prostotę przygotowania oraz niemal nieskończenie wiele możliwości kulinarnych, jakie daje. Dla naszego organizmu jest wartościowym produktem zbożowym, źródłem cennych składników odżywczych,  dostarczającym nam porcji dobrej energii. Istnieje zatem wiele powodów, by w ramach kampanii informacyjno-promocyjnej „Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie III” obchodzić Światowy Dzień Makaronu.

Więcej

Kontakt

ul. Szkolna 2/4 lok 418

667 958 199

biuro@kfpz.pl